Apie FK Tornado

2015 09 05

„FK Tornado“ – bene vienintelė Rokiškio rajono vaikų komanda, treniruojama visuomeniniais pagrindais. Ji – Rokiškio futbolo klubo dalis. Mažiausiai triskart per savaitę bene trys dešimtys rajono paauglių renkasi į Kūno kultūros ir sporto centro aikštę mokytis mėgiamo žaidimo paslapčių. Kai kurie jų netingi atminti į stadioną dviračiais iš Kavoliškio ar Obelių...

 
Paauglių futbolas buvo balta dėmė
„FK Tornado“ spalio mėnesį švęs pirmąjį gimtadienį. „Oficialiai bus metai, kaip įkūrėme šį klubą, o treniruotes rengėme gerokai anksčiau“, –  sakė klubo vadovas ir treneris Erikas Gaigalas.
Vaikų ir jaunimo futbolas prieš keletą metų buvo skaudi tema Rokiškio rajono sporto aistruolių bendruomenei. Keletą metų, iki 2005-ųjų spalio, kai buvo įkurtas Rokiškio futbolo klubas, Rokiškis buvo apskritai išnykęs iš šalies futbolo žemėlapio. Įkurtasis klubas vienijo tik suaugusius žaidėjus ir aistruolius. Nuo 2006 m. Rokiškio vaikų ir paauglių komandos nebedalyvavo šalies futbolo pirmenybėse. Futbolo entuziastai ne vienerius metus svajojo apie vaikų ir paauglių komandas. Mat Sporto centre šio žaidimo pradmenų vaikai pramokdavo tik ledo ritulio grupėse: vasarą žaisdavo futbolą, o žiemą – ledo ritulį. 2011 m. lapkritį vizito į Rokiškį atvykęs Lietuvos futbolo federacijos (LFF) tuometinis prezidentas Liutauras Varanavičius nedviprasmiškai įvardino viešnagės tikslą: „Lietuvos futbolo žemėlapyje yra baltų dėmių. Mėginame jas dangstyti.“ Po šio vizito Kūno kultūros ir sporto centre atsirado ilgai laukta mažųjų futbolininkų grupė. Ją treniruoja praeityje žinomas futbolininkas Edmundas Ščiuplys. Minėto žaidimo pradmenų jis ėmėsi mokyti pradinukus, o kur treniruotis vyresniems vaikams?
 
Savanorystė... „iš reikalo“
LFF skiria daug dėmesio vaikų futbolui: kasmet organizuoja „Futboliuko“ projektą darželinukams ir pradinukams, „Golo“ varžybas vyresniems vaikams, daug lėšų skiria darželius ir mokyklas aprūpinti futbolo įranga. Minėti turnyrai futbolu sudomina gausybę vaikų. Prieš keletą metų  futbolo entuziasto Antano Tigrūdžio surengtoje vasaros stovykloje dalyvavo daugiau nei pusšimtis rajono paauglių. Jaunųjų rokiškėnų noras žaisti – didžiulis.
Tačiau kur jiems tobulinti šio žaidimo įgūdžius? Iniciatyvos burti paauglių komandą ėmėsi Rokiškio futbolo klubo vadovas Erikas Gaigalas. Kaip pats juokauja, šiek tiek iš savanaudiškų paskatų. Mat jo paties sūnus Haroldas ir jo bendraklasiai dievina sporto karaliumi vadinamą žaidimą. Jie lankė šios sporto šakos pamokėles mokykloje-darželyje „Ąžuoliukas“, dalyvavo varžybose. Tačiau baigę pradinę mokyklą berniukai nebeturėjo kur žaisti. „Manau, aktyvus gyvenimo būdas yra svarbus. Todėl užrašiau sūnų į krepšinio treniruotę. Ją Haroldas lankė metus – žaisti krepšinį jam nepatiko. Jis dievina futbolą. Kai kurie mūsų žaidėjai lanko ledo ritulio treniruotes, bet labai nori žaisti ir futbolą. Manyčiau, svarbu leisti vaikui sudaryti sąlygas rinktis sporto šaką ne „iš reikalo“, o atsižvelgiant į jo norą“, – pasakojo E. Gaigalas. 
Jungti paauglius į Rokiškio futbolo klubo suaugusiųjų komandos treniruotes buvo ankstoka. Su suaugusiais, patyrusiais žaidėjais gali pradėti žaisti maždaug 17-18 m. vaikinai. O tokio amžiaus sulaukusius mokyti futbolo pradmenų, švelniai tariant, jau vėloka. „Žinoma, įmanoma paruošti žaidėją. Tačiau tuomet jam jau reikia ne tik ypatingo talento, bet ir didžiulių pastangų bei motyvacijos mokytis žaisti futbolą nuo nulio“, – kalbėjo pašnekovas. – Taigi norėdamas padėti sūnui ir jo draugams mokytis žaisti, pradėjau rengti treniruotes.“ Už jas iki šiol E. Gaigalas negauna nė cento. „FK Tornado“ – bene vienintelė rajono vaikų komanda, nepriklausanti Kūno kultūros ir sporto centrui bei treniruojama savanoriškais pagrindais. 
Žinia apie rengiamas futbolo treniruotes paaugliams netruko pasklisti tarp rokiškėnų. Prie ekipos branduolio ėmė jungtis naujokai. Dėl mėgiamo žaidimo keletą kilometrų atminti net per lietų netingi kavoliškėnai. „Sulaukiau ir Obelių vaikų globos namų direktoriaus skambučio: vienas jo auklėtinių labai norėjo žaisti futbolą. Mielai priėmėme jį į komandą“, –  pasakojo E. Gaigalas.
Kelis mėnesius kartu žaidę vaikai su treneriu nusprendė, kad metas išsirinkti ekipos pavadinimą. „Buvo keli pasiūlymai, tačiau vaikinams labiausiai patiko „FK Tornado“, –  pasakojo E. Gaigalas.
 
Trūkstama grandis
Šiandien Rokiškio futbolo klubas – pernykštis „Aukštaitijos pirmenybių“ (LFF III lyga) čempionas – išgyvena skaudžias pasekmes po to, kai keletą metų ši sporto šaka buvo faktiškai išnykusi iš rajono žemėlapio. Vyriausieji žaidėjai, ilgametis suaugusiųjų komandos branduolys, jau renkasi veteranų futbolą. O jaunoji karta dar neįgijo reikiamos patirties ir žinių tam, kad galėtų kaip lygiaverčiai pakeisti ilgamečius ekipos lyderius. „Taip nutinka, jei ilgą laiką nebūna tinkamos rajono futbolo struktūros“, –  sakė E. Gaigalas. 
„FK Tornado“ – tikslingai ruošiama pamaina dabartinei komandai. Ji užpildė trūkstamą grandį tarp Rokiškio futbolo klubo pagrindinės suaugusiųjų komandos ir pačių mažiausiųjų futbolininkų. „FK Tornado“ pagrindą sudaro maždaug 2000 m. gimę berniukai. Patiems jauniausiems yra 12 metų, vyriausiems – 17 metų. Komandoje yra per 20 žaidėjų, o į kiekvieną treniruotę vidutiniškai renkasi po 15-16.
„Jei mūsų dėka bent vienas rajono berniukas turės galimybę pasiekti futbolo aukštumų, labai džiaugsimės ir didžiuosimės“, – sakė E. Gaigalas. 
 
Priimtų ir naujokus
Nors „FK Tornado“ branduolys jau susižaidęs, ekipa mielai priimtų ir naujokus. „Tačiau norintiesiems žaisti teks įdėti nemažai pastangų, kad prisivytų labiau patyrusius komandos draugus“, –  teigė E. Gaigalas.
Anot pašnekovo, futbolas atitraukia vaikus nuo sėdėjimo prie kompiuterio, suteikia progą aktyviai leisti laiką gryname ore, pabūti bendraamžių kompanijoje, patirti pergalės džiaugsmą, ugdo valią, charakterį. 
Klubas aktyviai naudojasi LFF teikiama parama: pateikė paraišką projektui „Užauginkime Ronaldo Lietuvai“, skirtam aprūpinti futbolo inventoriumi šalies mokyklas bei vaikų sporto klubus. Klubo vadovas nuolatos domisi šios sporto šakos naujovėmis, lankosi seminaruose ir konferencijose.
 
Pirmieji darbo vaisiai
Nors „FK Tornado“ dar nėra nė metų, klubas jau džiaugiasi pirmosiomis svariomis pergalėmis. Pati brangiausia – pirmoji vieta „STIHL taurės“ varžybose Kaune. Gegužės 30-ąją S. Dariaus ir S. Girėno stadione dėl šios taurės varžėsi 25 komandos iš įvairių Lietuvos miestų. Rokiškėnai šventė pergalę 2001-2002 m. vaikinų amžiaus grupėje. Jų varžovais buvo itin stiprios Kauno „Ąžuolo“, „Tauro“ pirmoji bei antroji komandos ir Visagino ekipa „Visaginietis“. Rokiškėnai 5:0 sutriuškino „Ąžuolo“ žaidėjus, 4:1 „Tauro“ antrąją komandą ir 1:0 įveikė „Visaginietį“. Lemiamose rungtynėse su Kauno „Tauro“ pirmąja komanda mūsiškiams užteko lygiųjų, o varžovams buvo būtina pergalė. Plieskiant kaitrai išvargę vaikai iš paskutiniųjų išsaugojo „sausus“ savo vartus ir išplėšė lygiąsias. „Turnyre iškovoti 10 taškų iš 12 galimų mums leido užimti pirmąją vietą. Tokio gero rezultato važiuodami į rungtynes tikrai nesitikėjome. Smagu girdėti, kai diktorius stadione paskelbė nugalėtojų vardus“, – apie istorinę jaunimo pergalę Rokiškio futbolo klubo svetainėje pasakojo E. Gaigalas. Be to, rokiškėnai iškovojo ir asmeninį prizą – geriausiu šio amžiaus grupės puolėju organizatoriai išrinko mūsiškį žaidėją Modestą Baltrūną. 
Kokia svarbi Rokiškio futbolo klubui ši pergalė, liudija faktas – „Tornado“ nuotrauka, padaryta po apdovanojimų, puošia šio klubo svetainės interneto tinklalapio titulinį puslapį.
Rokiškėnai tapo ir 5x5 futbolo turnyro Zarasuose nugalėtojais, sėkmingai žaidė tarptautiniame salės futbolo turnyre.
Tačiau rokiškėnai ant laurų užmigti neketina: jie jau ruošiasi naujojo futbolo sezono varžyboms. Netrukus „FK Tornado“ dalyvaus turnyre Biržuose.
 
Klubas jo žaidėjų akimis
Išsamiau papasakoti apie klubą „Gimtasis...“ paprašė kelių jo žaidėjų: komandos kapitono Kosto Kužulio, Domo Janušonio, Ernesto Dainio, Sido Baravicko bei Karolio Puluikio. Vaikinai neslėpė – treniruotės jiems labai patinka. Na, bent jau toji jų dalis, kuri skiriama žaidimui. O štai apšilimas, bėgimas laikui ir kiti trenerio testai – ne itin prie širdies. Tuo tarpu treneris E. Gaigalas sako, kad futbolas – lengvoji atletika su kamuoliu. Ir bėgimas su pagreitėjimais, keičiant kryptį ar ratų sukimas apie stadioną ugdant ištvermę yra gal ir ne pati įdomiausia, bet itin svarbi treniruočių dalis.
Žaisti jaunimui labiau patinka lauke. Na ir kas, kad kartais lyja. Žiemos, kada teks kraustytis treniruotis į salę, žaidėjai nelaukia. „Visi labai mėgstame futbolą ir neįsivaizduojame, ką veiktume, jei treniruočių nebūtų“, – sakė komandos kapitonas K. Kužulis. 
Jaunimui labiausiai patinka žaisti namie, kur jų žaidimą gali stebėti sirgaliai: tėvai, draugai.
Paklaustiems, ar norėtų patekti į profesionalią futbolo ekipą ar bent jau tapti Rokiškio futbolo klubo ekipos pagrindinės sudėties žaidėjais, vaikinams sužiba akys – tai jų svajonė. O kol kas dauguma „FK Tornado“ žaidėjų savaitgaliais skuba į stadioną sirgti už Rokiškio komandą. Ir šeštadienį jie bus prilipę prie televizorių: sirgs už Lietuvos nacionalinę futbolo rinktinę. Na ir kas, kad pastaruoju metu ji retokai laimi...
Paklausti, kokias komandas palaiko, vaikinai ima vardinti geriausias pasaulio ekipas: Madrido „Real“, Turino „Juventus“, Paryžiaus „PSG“, Miuncheno „Bayerną“, „Manchester United“. Nors mylimiausių žaidėjų sąraše favoritai yra puolėjai – švedas Zlatanas Ibrahimovičius ir brazilas Neymaras, italų saugas Andrea Pirlo, vaikinai nepamiršo paminėti ir poros vartininkų – ispano Ikero Casillaso bei vokiečio Manuelio Neuerio. O štai mėgiamiausių Lietuvos žaidėjų sąrašas ne toks išsamus – jaunimas norėtų lygiuotis į vartininką Giedrių Arlauskį, vienintelį lietuvį Čempionų lygos laimėtoją puolėją Edgarą Jankauską, vieną geriausių šalies futbolininkų, žaidžiančių gynėjo ir saugo pozicijose – Deividą Šemberą.
O koks pats brangiausias jų pačių pasiekimas? „Žinoma, laimėta taurė Kaune. Kad jūs žinotumėte, kaip buvo sunku žaisti tas paskutines, lemiamas rungtynes su Kauno „Tauro“ pirmąja komanda“, –  prisipažino kapitonas K. Kužulis.
 
Apie kamuolį, aistrą ir vertybes
Vaidotas Rastenis, Masinio futbolo asociacijos direktorius, paprašytas įvertinti „FK Tornado“, komentavo: „Tai ir yra masinis (Grassroots) futbolas:  žmogus su kamuoliu prie kojų, fantazija galvoje ir gimstančia aistra širdyje. Tad masinio (Grassroots) futbolo žmonių noras ir tikslas užauginti žmogų, kuris žaidžia ir tuo mėgaujasi. Kiek man teko Rokiškyje bendrauti su vietos entuziastais, susidariau įspūdį, kad tokiomis vertybėmis šie žmonės ir vadovaujasi. O žmonės, kurie turi aistros, fantazijos ir kantrybės, visada pasiekia savo svajonę.“

Lina Dūdaitė
Publikavimo data: 2015.09.04